Ingen ska behöva vara rädd

Att gå genom en mörk park på kvällen kan vara en mardröm för många kvinnor. Bara rädslan av att kunna råka ut för en våldtäkt gör att håret på armarna reser sig upp. Det är en mycket otäck känsla.

Klockan är över midnatt och det är beckmörkt på Göteborgs gator när du ska gå den en kilometer långa vägen genom parken hem från din kompis. Det fylls en olustig känsla i din kropp och du känner dig iakttagen. Flera gånger tittar du över axeln för att se så att ingen följer efter dig. Det låter hela tiden som att det prasslar i buskarna och du ökar tempot i stegen. Det är bara att erkänna. Du är rädd. När du äntligen trycker ned handtaget till din dörr, kommer in och låser om dig andas du ut. Det här är en vanlig känsla, inte minst för tjejer när de är ute och går när det är mörkt. Rädslan för att bli våldtagen är en verklig känsla.

Mardrömmen i parken

Alla klarar sig inte hela vägen hem. Alla har inte sådan tur att ingen följde efter dem. För en annan kvinna en annan kväll kanske den där parkpromenaden förvandlas till din värsta mardröm. Bakom en buske har en man gömt sig och hoppar fram när det inte finns några vittnen i närheten. Vad som driver en människa att begå våldtäkt i Göteborg, eller var som helst egentligen, är svårt att förstå. Det är svårt att förstå hur någon kan vilja göra en annan människa så illa.